logo kraamzorg

Kosten kraamzorg

Vergoeding

In Nederland heeft iedere vrouw recht op kraamzorg, daarom is kraamzorg in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen. Gedurende de kraamtijd ondersteun en verzorg ik de moeder en het pasgeboren kind, geef voorlichting en instructie, en voer basis huishoudelijke taken uit.

Het aantal uren kraamzorg dat iemand vergoed krijgt, is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. De toegewezen uren worden verdeeld over 10 dagen, gerekend vanaf de dag van de geboorte. Als de bevalling in het ziekenhuis heeft plaatsgevonden en er daarna nog thuis kraamzorg wordt gegeven, heeft dat gevolgen voor de toegewezen uren. Daarvan worden 8 uren per dag afgetrokken voor elk opnamedag in het ziekenhuis, met uitzondering van de dag van ontslag.

Hoeveel uren kraamzorg iemand krijgt toegewezen, bespreek ik samen met de aanstaande moeder of ouders in een intakegesprek. Dit gesprek vindt ca 3 maanden voor de bevalling plaats.

Eigen bijdrage

Voor de kraamzorg moet een verzekerde een eigen bijdrage betalen. De eigen bijdrage bedraagt:

 • voor kraamzorg thuis: € 4,60 per uur
 • voor kraamzorg in een zogenaamd kraam- of geboortehotel zonder medische indicatie: in ieder geval € 19 per dag voor de moeder en € 19 per baby. Afhankelijk van de instelling kan daar een bedrag bovenop komen. De instelling mag maximaal € 134 per dag declareren bij de zorgverzekeraar. Is het tarief van de instelling hoger dan € 134 per dag? Dan betaalt de verzekerde ook het bedrag boven die € 134. Bovendien komen de verblijfskosten en eventuele kosten van bijvoorbeeld verbandmateriaal voor uw rekening.
 • Als iemand in het ziekenhuis verblijft met een medische indicatie, hoeft er geen eigen bijdrage voor de kraamzorg betaald te worden.

  Geen eigen risico

  De kosten voor kraamzorg vallen niet onder het eigen risico.
  Let op: de vergoeding kan per verzekeraar en pakket verschillen!

  Deel en volg ons

  Bent u geinteresseerd of heeft u vragen, aarzel niet bel of mail of vul het contactformulier in


  +31 6 27506794 janneke@kraamzorg-op-tijd.nl © WvH 2-01-2023 update 28-04-2023